Περιπατητικές Διαδρομές

Περιπατητικές Διαδρομές

Αμμουδάρα-Βοτάνι-Διαλεκτό-Βέλος-Ασπροκκλησιά-Αμμουδάρα

Η διαδρομή είναι 19 χιλιόμετρα και η διάρκεια της υπολογίζεται στις 5 ώρες. Οι πεζοπόροι βαδίζουν σε υψόμετρο κάτω των 600 μέτρων σε έδαφος με πολύ μικρές υψομετρικές διαφορές. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερη φυσική κατάσταση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποδήλατο αλλά και αυτοκίνητο καθώς οι επισκέπτες μπορούν να κινηθούν πάνω στον επαρχιακό δρόμο. Ξεκινώντας από τον οικισμό της Αμμουδάρας, ακολουθείτε τον επαρχιακό δρόμο προς το Βοτάνι. Φτάνοντας στο Βοτάνι, στα δεξιά βρίσκεται ο Ναός του Αγίου Ιωάννη όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε. Συνεχίζετε προς το Διαλεκτό. Εδώ μπορείτε να αφήσετε τον επαρχιακό δρόμο και να ακολουθήσετε την παραποτάμια διαδρομή ως το Βέλος. Μην αφήσετε τον οικισμό αν δεν επισκεφτείτε τον καταρράκτη. Οι κάτοικοι του χωριού θα σας δώσουν οδηγίες για να φτάσετε στο σημείο του καταρράκτη. Ρωτήστε τους κατοίκους να σας δώσουν πληροφορίες και για το μονοπάτι που οδηγεί στην Ασπροκκλησιά. Ένα χιλιόμετρο μετά την Ασπροκκλησιά, μπορείτε να ακολουθήσετε το ρέμα Ξεριά το οποίο θα σας οδηγήσει στην Αμμουδάρα.

Γέφυρα Άργους Ορεστικού-Λαχανόκηποι-Λακκώματα-Κρεμαστή-Γέφυρα Άργους Ορεστικού

Έξω από την πόλη του Άργους Ορεστικού και στο δρόμο που οδηγεί προς τους Λαχανόκηπους, ο επισκέπτης αντικρίζει την παλιά γέφυρα. Το μήκος της προτεινόμενης διαδρομής φτάνει τα 14 χιλιόμετρα και η διάρκειά της αγγίζει τις 4 ώρες. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μέτριας δυσκολίας και απαιτεί σχετικά καλή φυσική κατάσταση.
Έχοντας ως αφετηρία την παλιά γέφυρα του Άργους Ορεστικού, αναχωρείτε για τον οικισμό των Λακκωμάτων ακολουθώντας τον επαρχιακό δρόμο. Εκεί ρωτήστε τους κατοίκους να σας υποδείξουν το μονοπάτι για την Κρεμαστή. Μετά από 3,2 χιλιόμετρα θα βρεθείτε μπροστά σε δύο μονοπάτια. Ακολουθώντας το αριστερό μονοπάτι, μετά από 1,5 χιλ. το μονοπάτι θα σας οδηγήσει σε ένα σταυροδρόμι του επαρχιακού οδικού δικτύου. Θα ακολουθήσετε τον επαρχιακό δρόμο για να επιστρέψετε στο Άργος Ορεστικό.

Καστανόφυτο-Πετροπουλάκι-(Νίκη)- Καστανόφυτο

Το μήκος της διαδρομής είναι 13 χιλιόμετρα ενώ η διάρκειά της υπολογίζεται στις 3 ώρες. Η διαδρομή βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 με 1350 μέτρων ενώ η υψομετρική διαφορά ξεπερνά τα 300 μέτρα. Χαρακτηρίζεται δύσκολη και απαιτεί πολύ καλή φυσική κατάσταση. Ξεκινώντας από τον οικισμό του Καστανοφύτου, ακολουθείστε το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή Ορόσημο. Ζητήστε όμως από κατοίκους του χωριού να σας υποδείξουν το μονοπάτι. Φτάνοντας στο Ορόσημο, ακολουθείστε βορειοανατολική κατεύθυνση για να βρεθείτε στο Πετροπουλάκι. Μην εγκαταλείψετε τον οικισμό αν δεν περάσετε από τους καταρράκτες

Δίπλα στον Αλιάκμονα

Κάτω από την παλιά γέφυρα του Άργους Ορεστικού, ξεκινάει μια σύντομη διαδρομή δίπλα στον Αλιάκμονα και ανάμεσα σε πολλά δέντρα. Μετά από λίγα λεπτά θα φτάσετε στην πρώτη τρύπα και στην πορεία θα δείτε περισσότερες. Όλες φτιάχτηκαν από ανθρώπινο χέρι. Οι τρύπες έγιναν από σκλάβους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας προκειμένου να φέρουν νερό στο νερόμυλο του Άργους Ορεστικού από γειτονικούς οικισμούς. Λίγα ερείπια που συναντάτε στη διαδρομή μαρτυρούν την ύπαρξη του νερόμυλου του Άργους Ορεστικού.

Νόστιμο – Άγιος Ηλίας – Ζευγοστάσιο – Σπήλαια – Νόστιμο

Λίγο πιο έξω από το χωριό Νόστιμο θα βρείτε το μονοπάτι που οδηγεί κατευθείαν στον Άγιο Ηλία (προσοχή: το μονοπάτι βγαίνοντας από το Νόστιμο έχει δύο κατευθύνσεις, θα πάρετε το αριστερό μονοπάτι). Φτάνοντας στο χωριό Άγιος Ηλίας μπορείτε να ξαποστάσετε για λίγο επισκεπτόμενοι την Ιερά Μονή του Αγίου Αθανασίου της Ζηκόβιστας που χρονολογείται τον 17ο αιώνα. Στο χωριό ζητήστε να σας υποδείξουν το μονοπάτι που οδηγεί στο Ζευγοστάσιο. Και εδώ μια στάση επιβάλλεται όχι μόνο για να ξεκουραστείτε αλλά και για να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εφάμιλλης αξίας με το προηγούμενο μοναστήρι.
Εγκαταλείποντας το Ζευγοστάσιο θα πάρετε το μονοπάτι που οδηγεί στα Σπήλαια αφού πρώτα ανεβείτε την κορυφή της Μονοκαστανιάς και θαυμάσετε μια μοναδική θέα. Φτάνοντας στα Σπήλαια μπορείτε να επισκεφτείτε τον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής ο οποίος διατηρεί στο εσωτερικό του εικόνες από το 1776. Τέλος από τα Σπήλαια θα πάρετε το γραφικότατο και σχετικά ξεκούραστο μονοπάτι που οδηγεί κατευθείαν στην αφετηρία σας.

Ασπροκκλησιά – Νόστιμο – Ασπρονέρι – Ασπροκκλησιά

Ξεκινώντας από την Ασπροκκλησιά παίρνετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Απολιθωμένο Δάσος. Αφού φτάσετε στο Απολιθωμένο Δάσος και θαυμάσετε ένα ακόμα από τα θαύματα της φύσης και του χρόνου, πάρετε το μονοπάτι που οδηγεί στο χωριό Νόστιμο. Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο οποίο φυλάγονται μοναδικά ευρήματα. Αφήνοντας πίσω σας το Νόστιμο, παίρνετε το μονοπάτι που οδηγεί στο Ασπρονέρι ( προσοχή το μονοπάτι αυτό βρίσκεται λίγο πιο έξω από το Νόστιμο, στα 500 μ. θα βρεθείτε μπροστά σε σταυροδρόμι, ακολουθείστε το δρόμο ευθεία δεξιά. Μετά από 3 χιλ. θα βρείτε ακόμα ένα σταυροδρόμι. Ακολουθήστε το δεξί μονοπάτι το οποίο και θα σας φέρει στο Ασπρονέρι). Φτάνοντας στο Ασπρονέρι ακολουθήστε το ρέμα της Ξεριάς έως τη διασταύρωση του με τον επαρχιακό δρόμο της Ασπροκκλησιάς. Σ’ αυτό το σημείο εγκαταλείψτε το ρέμα και ακολουθήστε τον επαρχιακό που θα σας οδηγήσει πίσω στην Ασπροκκλησιά.

Βράχος – Λάγγα – Παρατηρητήριο - Βράχος

Ξεκινώντας από το Βράχο κατευθύνεστε προς τη Λάγγα. Στο χωριό θα ρωτήσετε για το Παρατηρητήριο. Φτάνοντας στο Παρατηρητήριο και αφού θαυμάσετε την απαράμιλλη θέα θα κατηφορίσετε παίρνοντας το μονοπάτι που οδηγεί στο Ασπρόρεμα. Μόλις φτάσετε στο Ασπρόρεμα θα ακολουθήσετε τη φορά του νερού μέχρι το πρώτο ρέμα που θα βρείτε στα δεξιά σας. Στο τέλος του ρέματος συνεχίζετε με την ίδια κατεύθυνση μέχρι να βρεθείτε μπροστά σε ένα χωματόδρομο. Παίρνοντας τον χωματόδρομο δεξιά θα οδηγηθείτε πίσω στο Βράχο.